Продължете към съдържанието
Home » Домашни бонбони с мелатонин за редовен и спокоен сън

Домашни бонбони с мелатонин за редовен и спокоен сън

Домашни бонбони с мелатонин за редовен и спокоен сън

Домашни бонбони с мелатонин за редовен и спокоен сън. Получаването на достатъчно сън е от изключителна важност за цялостното ни здраве и уелнес. Според проучванията в световен мащаб, повече от 1 на 3 възрастни редовно не си доспива.

За съжаление, липсата на сън може да изтощи вашата енергия, да попречи на продуктивността и да увеличи риска от редица заболявания като диабет и високо кръвно налягане. Поради това много хора търсят естествени средства за сън. Например мелатонинът може да им помогне да получат почивката, от която толкова отчаяно се нуждаят.

Мелатонинът е хормон, който естествено се произвежда от жлеза в основата на мозъка, епифизната жлеза и на няколко други места в тялото като ретината. Тази жлеза регулира нашия цикъл на сън и бодърстване. Този цикъл е известен като циркаден ритъм или 24-часов вътрешен часовник. Това е часовникът, който контролира колко мелатонин се произвежда.

Мелатонинът не само регулира съня ви, но също така помага за регулиране на кръвното налягане, нивата на хормоните и телесната температура. Нивата на мелатонин обикновено започват да се повишават в средата до късната вечер, точно когато слънцето залязва. В този момент тя остава висока през нощта. Когато слънцето изгрее и петелът пропее, нивата на мелатонин започват леко да спадат, когато започнем да се събуждаме.

Въздействие върху производството на мелатонин

Въздействие върху производството на мелатонин

Често пъти начинът ни на живот съдържа доста изкуствена светлина, излъчвана от телефони, компютри и телевизори. Всички те могат да предизвикат хаос в нашия естествен цикъл на събуждане и сън, както и в производството на мелатонин.

Това е една много добра причина, поради която трябва да изключите цялата електроника поне един час преди да си легнете. Трябва да имате време да се отпуснете. Като алтернатива помислете за носенето на очила, блокиращи синята светлина.

Нивата на мелатонин се влияят и от други неща като тютюнопушене, стрес и липса на достатъчно естествена светлина през деня. Друг проблем е, че с възрастта нашето производство на мелатонин започва да се забавя и това затруднява по-възрастните хора да спят добре.

Проучванията свързват потискането на мелатонина през нощта с редица здравословни проблеми, включително затлъстяване, рак, метаболитен синдром, както и психични състояния като депресия.

Храни, които повишават мелатонина

Храни, които повишават мелатонина

Някои храни, които естествено увеличават производството на мелатонин, включват овесени ядки, банани, череши, ечемик и орехи. Ако обаче тялото ви не произвежда достатъчно количество по естествен път, добавянето на мелатонин също е опция. Приемането на добавка с мелатонин ще помогне не само за съня, но също така може да направи следното:

  • Ще помогне за предотвратяване на инсулинова резистентност и диабет.
  • Ще помогне за намаляване на кръвното налягане.
  • Ще помогне за защита на сърцето поради мощната си антиоксидантна активност.
  • Ще помогне за защита на стомаха и разнообразието от чревни бактерии.
  • Ще помогне за плодовитостта чрез подобряване на цялостното качество на спермата.
  • Ще помогне за укрепване на бариерата между мозъка и кръвта.
  • Ще помогне за защита на клетките в очите от увреждане от свободните радикали.

Как да си направим сами домашни бонбони с мелатонин за редовен и спокоен сън?

Как да си направим сами домашни бонбони с мелатонин за редовен и спокоен сън?

Ето една вкусна и изцяло натурална мелатонинова добавка, която можете да направите у дома. Сокът от череши е допълнителен бонус, който също може да допринесе за добър нощен сън.

Съставки:

  • течен мелатонин
  • ½ чаши сок от череши или вишни
  • ½ чаша вода
  • 1/4 чаша желатин на прах
  • 3 супени лъжици пчелен мед
  • силиконова форма
  • малка пипета/капкомер

Оставете водата и сока от череши да заврат. Добавете стрития на прах желатин, след което добавете меда. Внимателно разбийте за 2-3 минути, докато желатинът се разтвори. Добавете количеството течен мелатонин, което искате за всеки бонбон. Например може да капнете 30 капки във всяка от силиконовите форми.

Налейте достатъчно количество от готовата смес, за да запълните формите. Оставете желатиновата смес да стегне в хладилника за 2 часа. След като стегне, извадете бонбоните от формата. Съхранявайте в херметически затворен контейнер в хладилника до 2 седмици.

Как да приемаме готовите домашни бонбони с мелатонин?

Вземайте по един готов домашен бонбон около 30 минути преди лягане. Мелатонинът е ефективно сънотворно средство, което трябва да се приема само за кратко време. Не е лек за безсъние или други нарушения на съня. Както при всички добавки, говорете с Вашия лекар, преди да започнете да използвате добавки редовно.

В допълнение към мелатонина има редица други здравословни начини да получите необходимата помощ, за да заспите и да спите цяла нощ, за да може тялото ви да се презареди. Ето някои от тях:

Етерично масло от лавандула – сладкият аромат на лавандулата насърчава усещането за релаксация и успокоение. За бързо оправяне на съня, капнете капка етерично масло от лавандула върху китките и слепоочията си.

Топла вана – вземането на топла вана с малко английски соли преди лягане може да помогне за намаляване на мускулното напрежение – причината, поради която много хора не спят добре.

Чай от лайка – пиенето на чаша топъл чай от лайка преди лягане е отличен начин да се отпуснете.

Йога – техники за релаксация, като йога, могат да ви помогнат да изчистите ума си и да отпуснете тялото си за добър нощен сън.

Желаем Ви успех!

Следете ни в нашата Фейсбук страница за още полезни неща!

Най-добрите билки за сън – как да ги ползваме в различни комбинации

Най-добрите билки за сън – доброто количество сън е изключително важно за нашето здраве. Сънят помага на тялото и мозъка ни да функционират правилно. Добрият сън може да помогне за подобряване на нашето учене, памет, вземане на решения и дори на нашето творчество. Нещо повече, недоспиването е свързано с по-висок риск от състояния като сърдечни…

Как да увеличим дълбокия сън – съвети и предимства

Как да увеличим дълбокия сън – дълбокият сън, наричан още бавновълнов сън, е термин, използван за определяне на етапи три и четири от съня. По време на тези етапи сърдечната честота и дишането ви са най-ниски, мозъчните вълни се забавят, а мускулите и очите се отпускат. Това е известно още като „възстановителна“ фаза на съня,…

Как да подобрим съня си с билки и ракия – рецепта

Как да подобрим съня си с билки и ракия – изключително много хора по света страдат от безсъние и от недоспиване. А това е изключително вредно за здравето, защото непълноценният сън води до много негативни последици за човешкия организъм. Дори човек да спи много часове, ако сънят е накъсан, то той пак не би се…

Източник и снимки: naturallivingideas.com