:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 268
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Стил

Дания се влюби в собствената си кухня благодарение на ресторант

Рибари, фермери, производители на бира, блогъри и търговци преуспяват благодарение на заведение, угаждащо с храна, приготвена единствено с продукти на Севера
Ловецът на стриди Бени Андерсен.


"Да знаеш нещо за запазване на маса в "Нома?" Този въпрос чувам постоянно от колеги, приятели и готвачи от чужбина, които искат да получат най-желаната резервация в заведение, което три пъти бе обявявано за "Най-добрия ресторант в света" от сп. San Pellegrino's Restaurant - нещо като официален арбитър на световната сцена за хранене.

Но миналата пролет в една туристическа служба в центъра на Копенхаген този въпрос дойде не от някакъв парадиращ маниак чревоугодник. Чух го от млад турист с раница на гърба, облечен в шорти и потник. Името му бе Том Рууни, който изглеждаше и миришеше като човек, току-що слязъл от влака след 32-часово пътуване от Истанбул. Той току-що бе пристигнал в Копенхаген да си потърси късмета. Тази година над един милион души ще се опитат да се вредят за само 20-хилядите места в "Нома" (годишният капацитет на заведението - бел.ред). Така че Том не можеше да бъде късметлия, но служителите в туристическия офис окуражително изброиха още три ресторанта, където младите чревоугодници "може да получат преживяване като в "Нома", но за много по-малко пари". Това са вълшебни думи и фактът, че Том изглеждаше наистина доволен, подчертава в още по-голяма степен значението на "Нома". Истинският успех на "Нома" не е наличието на един страхотен и скъп ресторант в Копенхаген. Успехът е в промяната на начина, по който хората - от местни бизнесмени с разходни отчети до раздърпани туристи с последните спестени пари в джоба си - гледат и възприемат датската държава.

Цели браншове се създават или поддържат благодарение на успеха на "Нома". Това, естествено, са ресторанти, но списъкът на засегнатите надхвърля индустрията на гостоприемството - производители на кашкавал, сирене и бира, блогъри, ловци на стриди, производители на зеленчуци са облагодетелствани от факта, че ресторантът, за който се говори най-много в света, се намира в Кралство Дания.

Мнозина може да оспорят, че едва ли е време да се възхвалява ресторант, където вечерята започва от 1500 крони (около $262), но влиянието на "Нома" достига далеч отвъд глезенето на шепа богати посетители. Въведените от "Нома" промени са повлияли върху хранителните навици на датчаните по начин, който няма нищо общо с обичайната консумация на основно меню и петифури.

Прекарах 10 дни в Дания, пътувайки нагоре и надолу из Северна Ютландия и в районите около Копенхаген. Срещнах се с хора от хранителния сектор - фермери и рибари, производители на бира и вносители на кафе. Без изключение всеки ми казваше, че успехът на "Нома" е оказал влияние върху това, което и те са направили.

"Процъфтява целият град и цялата страна - казва Пеле Андерсен, изпълнителен директор по храните. - Това създава повече работни места. Все повече хора купуват неща директно от местни производители. Начинът, по който хората се променят, купуват си храна и се изхранват, е невероятен."

Такава оптимистична оценка от човек като Андерсен може да се очаква, в края на краищата той оглавява организация, която съществува единствено, за да насърчава датските храни. Но пътувайте из Дания - до нейните острови, фиорди и тучно зелени равнини - и навсякъде ще видите примери за това, което Пуглизи нарича



"многократния ефект от "Нома"



(Кристиян Пуглизи е 31-годишен италианец, смятан за един от водещите майстори на кулинарното изкуство в Дания, където живее от 1989 г. Притежава ресторант и кетъринг, пише статии и дава готварски рецепти във влиятелния в. "Политикен".)

Приемете по-долу изложените истории за трима датчани като знак на извършваните промени в Скандинавия.

Бени Андерсен е ловец на стриди, който обаче не яде стриди. Той започва деня си с два пръста леден аквавит и го завършва със съпругата си, която е 20 години по-млада от него (аквавит е традиционни алкохолно питие от ХV век, което се прави от билки и подправки, като основните подправки са кимион или копър. Има 40% алкохол - бел. ред.). Пуши лула и гледа американски филми от 80-те години. Лови риба и морски дарове из студените води на Лимфьорд (Limfjord). Споменаването на "Нома" предизвиква спонтанна усмивка върху лицето на капитана, кален в морето. "О, да, прочутата "Нома". Знаеш ли, ние сме доста горди с това място."

Широката усмивка на Андерсен е повече от признание за успеха на един човек от провинцията. Датските рибари може да ловят едни от най-добрите ракообразни и мекотели в света, но датчаните традиционно не ги консумират (те са номер едно в света на глава от населението по потребление на свинско месо - за да придобиете представа какви са им предпочитанията).

Но успехът на "Нома" и на другите новопоявили се скандинавски ресторанти, които разчитат предимно на морските дарове от датските води, започна да променя начина, по който се хранят датчаните (когато обядвах или вечерях в "Нома", 11 от моите 26 ястия включваха по един или друг начин риба или други морски продукти). Дори Андерсен да не яде стриди ("Аз не харесвам вкуса им"), той чувства огромна гордост от факта, че неговият улов вече не се изпраща в Испания и в други средиземноморски страни, а все по-голяма част попада на полуостров Ютланд и в Копенхаген, където готвачи го превръщат в храна, за която хората пишат.

Сьорен Виуф е обработвал датската земя в продължение на 30 години във фермата си на час път северно от Копенхаген. Неговият поминък бил една култура - морковът. Това продължило, докато не го посетил млад готвач от Копенхаген, който го насърчил



да опита с повече зеленчуци



в един малък парцел, който пустеел. Днес Виуф има има десетки декари обработваема земя с невероятен асортимент на продукцията си - от бели аспержи до рубиновите стъбла на ревен. Всички тях той предоставя на най-добрите ресторанти в Копенхаген.

Повече от успешен дребен фермер, Виуф се превърна в нещо като рок звезда в Дания. Той изнася лекции из страната за радикалното си земеделие. Фермерите от съседните общини му засвидетелстват уважението си. Чуждестранни телевизионни екипи пътуват до провинцията в Дания, за да снимат неговите зеленчуци.

Днес Виуф и Рене Реджепи (окуражилият го готвач и всъщност съсобственик на "Нома") дават на дребните фермери в Дания както вдъхновение, така и ръководство, когато става дума за възприемане на традиционните култури на региона. И тъй като "Нома" работи с определени източници на храни (използва само скандинавски продукти и никакъв зехтин от Италия или синя перка на риба тон от Япония), Реджепи и неговият екип изпращат на другите готвачи в региона ясно и покоряващо послание (ако не мълчаливо предизвикателство): щом можем да създадем най-добрия ресторант в света, който готви с корените и филизите на Севера, защо още внасяме домати от Италия?

Отворите ли менюто в хубав ресторант в Копенхаген, ще намерите следите от съвместния бизнес на Реджепи и Виуф - цели глави от целина, изпечени в снопчета сено, добре остъргани цветчета карфиол, подбрани ядливи корени, нанизани на шиш и потопени в растително масло.

Андерс Кристенсен е човек от сектора на високите технологии в град Олборг. Преди почти три години с група приятели и колеги създаде сайтът Gastromand.dk. Предназначен за мъже, днес сайтът е популярен в цяла Дания. Да, класическите мъжки теми като алкохола и бургерите са основни теми, но там има рецепти и на много уникални датски ястия.

"Символично е, че вие знаете новите скандинавски продукти - ракитника, латинката, киселеца - казва Кристенсен. - Начинът, по който хората готвят у дома, се променя. Днес в супермаркета може да си купите див чесън и морски зърнастец - две билки, популяризирани от "Нома".

Това, което Кристенсен описва и заедно с другите автори в Gastromand помага да се формира, е кулинарното изкуство в една страна, в която преди то не е съществувало. Бира с накиснати в нея пушени пиперки? Шварц кафе? Фуражни растения в супермаркета? (пшеницата, царевицата, просото,соята, овеса, люцерната, соргото, детелината, рапицата са все фуражни култури - бел. ред.) Всичко това са признаци, че Дания променя начина си на хранене. "Нома" даде на нас, датчаните,



толкова необходимата гастрономическа идентичност",



казва Кристенсен. "Докато Рене Реджепи, като наш баща, продължава да носи трофеи у дома, ние ще го следваме." (Имат се предвид международните награди, които Реджепи и "Нома" са получили - бел. ред.)

Но хора като Кристенсен, Кристиан Пуглизи и Сьорен Виуф правят много повече от следването на Реджепи. Те взеха успеха на "Нома" и съпътстващото го международно внимание, за да го използват за своя бизнес и да създадат ресторантьорски и земеделски практики, които е малко вероятно да изчезнат скоро. "Мисля, че това е само началото", казва Пуглизи.

Най-великото постижение на Реджепи и няколкото десетки хора, създали "Нома", е да накарат страната да се влюби в собствената си храна - може би за първи път.



СНИМКА: www.flickriver.com
Бели аспержи с жълтък от яйце на око и със сос от растението лазаркиня (Asperula odorata).
СНИМКА: www.vimeo.com
Сьорен Виуф е звезда на фермерството в Дания.
СНИМКА: www.nationalpost.com
Ястие от менюто на "Нома".
СНИМКА: www.wikipedia.org
Съсобственик и главен готвач на "Нома" е 36-годишният Рене Реджепи. Роден е в Копенхаген в семейство на македонски албанец и датчанка. След раждането му семейството се премества в Македония и живее там до началото на юговойните. Кулинарното изкуство на Реджепи се характеризира с преоткриване на северната кухня, изобретателност и приятен аромат на ястията.
СНИМКА: www.wikipedia.org
Интериор на "Нома". Името е комбинация от две датски думи - nordisk (северен) и mad (храна). Ресторантът е удостоен с две звезди на "Мишлен гид", най-старият и най-известният европейски указател за хотели и ресторанти. През 2012 г. "Нома" зае 24-то място в Elite Traveler World's Top Restaurants Guide.
27
5272
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
07 Април 2013 20:04
"СЕГА", за публикуването на тази статия, !

07 Април 2013 22:36
Редакцията, !
07 Април 2013 22:40
пълнеж ,талаш дреп, но не и 'статия"
07 Април 2013 22:51
Един чудесен пример. Винаги съм се учил от Севера! Добавих още един ценен урок.
От който могат да се почерпят не една идеи!
07 Април 2013 23:06
Много, много думи, ама не разбрах в какво се състоят достоинствата на този ресторант, обсъждат се лицата на успеха, но неговите причини, твърде оскъдно споменати и елементарни - за местен ресторант.
Местни продукти, отглеждани от симпатични датски патриоти, високи цени, друго - кво?
Да не би датчаните дотогава само с вносен боклук да са хранени?
А, да, и много кандидати, място не можеш да си намериш.
07 Април 2013 23:45
Бозааааа, боза!
Бай албан да ги открехне и кво е ледена - резлива боза!
Тогава ще пишат писмо до султана датчните...
07 Април 2013 23:59
Представете си учудването ми, когато снощи, отивайки в приятна римска кръчма /препоръчана от истински Ценител, зодия Рак, естествено/, в менюто изобилстваха датски предложения - датско телешко с лимон и рукола?, телешко с датски сос и...?, стек по датски /Видях го на съседна маса - представляваше около 500 кв. см. сурово месо, леко опърлено. Знам, че се харесва от някои, но за мен е неприемливо - суровото, не квадратурата/. O tempora, o mores! В центъра на Рим???
08 Април 2013 05:38
Това са луксозни изгъзици, не за българския сегашен хал. След затварянето на Ел Були the jet set си търсеше нещо по-ексцентрично. Пяна от лишеи, пасиран мъх ще са l'air de temps за следващите 15 минути.

Който още не е опитал обаче "Параклиса" на Пенка Михова във Варна, да побърза. Нещо с въображение и от местни продукти като Реджепи, но и много вкусно. Синът ми води миналото лято там група приятели американци, разглезени globetrotting хлапета от големи нюйорски банки. След като обиколили няколко големи и малки европейски страни, бяха и на олимпиадата в Лондон, всички казали, че "Параклисът" е by far the best food in Europe, с подгласник нещо в Ирландия. Също и жените във Варна, което малко ме учудва, защото в Ню Йорк хич не са за пренебрегване.
08 Април 2013 07:30
1. Това изобщо няма вид на луксозен ресторант. За интериор, вътрешен дизайн и специфична атмосфера и дума не може да става.
2. За тези тревички на снимката с яйцето на око ще им дам 262 долара, когато македонския албанец си види врата без огледало.
3. Не можах да разбера каква всъщност е кухнята, след като не е типично датска - експериментален карашък (Бира с накиснати в нея пушени пиперки, цели глави от целина, изпечени в снопчета сено, добре остъргани цветчета карфиол, подбрани ядливи корени, нанизани на шиш и потопени в растително масло.)

Нормалното е още преди да влезеш в заведение знаеш къде си попаднал и какво да очакваш.

Cuisine Choices

After-Work, Bars & Nightclubs, Bistros, Breakfast, Bring Your Own Wine, Brunch, Buffets, Burgers, Casual Fine Dining, Chicken, Curry, Desserts, Diners, Fine Dining, Fish & Chips, Fresh Fish, Fusion, Gluten Free, Gourmet Burgers, Grill & Chophouse, Irish Pubs, Jamaican Patties, Kid Friendly, Lounges, Micro Brew Pubs, Pasta, Patios, Pizza, Pubs, Ribs, Roti, Seafood, Shawarma, Southern BBQ, Souvlaki, Sports Bars, Steak, Sushi, Tapas, Tex-Mex, Vegetarian, Wine Bar, Wings, World Fare

Cultural Choices

African, Asian, British, Caribbean, Chinese, European, French, Greek, Indian, Irish, Italian, Japanese, Korean, Latin-American, Lebanese, Malaysian, Mediterranean, Mexican, Middle Eastern, Moroccan, North American, Scottish, South American, Spanish, Thai, Turkish, Vietnamese
08 Април 2013 09:30
Много интересно! Показва как правиш преуспяващ бизнес от фантазия, високи цени и претенция, и после развиваш съпътстваща индустрия около него. Не мисля че вкусът на храната има значение. В Бг няма да мине-няма начин да стане световно известен, а тук няма толкова мног сноби да се жертват.
08 Април 2013 11:32
Тази статия обективно осветява това което се вижда на повърхността. Това което не се вижда на повърхността е, че Дания е много успешна високо-технологична икономика. Заемаща едно от първите места в (отличниците в) Европейския съюз по иновации. Знаете ли, че статистически, оборота на една малка датска високо-технологична фирма в микроелектроника, биотехнологии, комуникации е около 50 (петдесет) пъти по голям от аналогичните в България. За печалбите да не говорим. Да не споменаваме и природния газ в Северно море.
08 Април 2013 13:39
Радвам се, че има хора, които харесват люцерна. Това е тяхно право, както е и мое право да харесвам свинското, зехтина и средиземноморската кухня. Апропо, Копенхаген не е в истинската Дания, център на която е Архус.
08 Април 2013 14:22
цели глави от целина, изпечени в снопчета сено, добре остъргани цветчета карфиол, подбрани ядливи корени, нанизани на шиш и потопени в растително масло.



Това повече прилича на меню на днешния обеднял българин.... пък струвало повече от 262 долара

08 Април 2013 15:36
Това е нищо, Хамер. Хамлет, принц Датски, е пиел оцет и хапвал крокодили, - когато имало; вярно, от любовна мъка:

Damn it, show me what you’re going to do for her. Will you cry? Fight? Stop eating? Cut yourself? Drink vinegar? Eat a crocodile? I’ll do all that!

Има си и досега нещо гнило в Дания...

08 Април 2013 16:49
Хора, защо като не разбирате какво сте прочели плюете тук под статията. Разбирам, че някои от Вас са обикаляли света.....обаче са останали все така зли, черногледи, завистливи и прости. В Дания всичко си е датско и най-вече Копенхаген! Примера за този ресторант и как покрай него се развива местното производство на храни би трябвало да ни подскаже, как се случват нещата в нормалните, демократични, интелигентни общества. Обаче не, под статията прочетох 14 видими за мен, от общо 50 коментара. Направо се ужасих от прочетеното в тях. Хайде, малко да дойдем на себе си, щото явно не можете да схванете.
Дания е богата държава и с висок стандарт на живот, затова сметка от 262$ е като за българите сметка от 30-40 лева. И тук гастербайтери със съответното си възнагреждение да не крещат по мен, моля. Като сте такива, имате и съответно ниска заплата и не ходите в ресторант. Така се живее в богатите страни, не като в България, всеки човек в ресторант. Вкусът на храната се определя от националните особености на съответната кухня. Нормално е, кой с каквото е закърмен това да му харесва. Нормално е зеленчуците на Дания да не са по вкуса на балканеца свикнал с нашата си кухня. Но защо това е повод да плюете хората? Ще Ви кажа - защото където и да ходите, явно не може да схванете как живеят хората и си оставате прости и злобни. Фактът, че собственика е полуалбанец, вместо да Ви възторгне и да прозрете, че хората са толерантни към чужденците и различните, Ви кара отново да плюете и мразите. Ето още едно потвърждение за правилността на вече казаното от мен. Имаше възражения за интериора на заведението - поредната простотия показваща, че пишещият това е бил само в български "фешън" ресторанти. По целият свят най-важното нещо за един ресторант е неговата кухня и чак след това някой "вижда" прекрасни интериори. Но това може да го знае човек, който е ценител на хубавата кухня, а не ревностен радетел на българската чалга култура, за която основното достойнство е лъскавината.
Повечето от Вас се чудят кога ще се оправим - НИКОГА според мен. Хора за които омразата, завистта, простотията и невъзможността да попият примерите на богатие и успелите по света нямат никакъв шанс да се оправят.

08 Април 2013 17:25
Дия,
на всички е ясен смисъла на написаното. Това не е плюене, просто това не са национални датски ястия Поантата е в употребата на само датски продукти, в интересното и забавно меню, а оттам и подкрепата на местния бизнес. Но това е само капка в датската икономика, тя едва ли се крепи на това.
Или с две думи - в къщата на обесения не се говори за въже. Ако там 262 долара са 30-40 лева, не трябва да се забравя, че тези 30-40 лева за голяма част от българското население са 25-30 % от месечните доходи.
08 Април 2013 17:55
Hamer,

А иначе хубаво място и, види се, талантливи хора, обаче впечатлението е, че в Noma храната е преди всичко за очите и съвсем малко за стомаха. Моля, Натисни тук.
08 Април 2013 18:03
ДИЯ: Но защо това е повод да плюете хората? Ще Ви кажа - защото където и да ходите, явно не може да схванете как живеят хората и си оставате прости и злобни.


Дий, спонсорке на статийката, дий

08 Април 2013 18:17
За начинаещата, с едното мнение, развяла байрак срещу простотията и злобата в милия си постинг:
със соуса на това мнение, ако полееш някое от съкровено националните датски ястия, като корените, потопени във врящо масло, представям си какъв хармоничен продукт би се получил! И полезен - добре е храносмилателната система да се прочиства отвреме навреме.
08 Април 2013 18:39
Некой ден требва да отидем до Копенхаген. Човек се учи цел живот. Досега сме се заблуждавали, че там нема специални манджи, мухи и албанци.
08 Април 2013 18:41
съкровено националните датски ястия, като корените, потопени във врящо масло, представям си какъв хармоничен продукт би се получил! И полезен - ...


От полза е и за накапване в ухо на спящ човек; за предпочитане - брат /при желание може и сестра, друг роднина или прост сънародник/ на капещия.

Версия - по Gesta Danorum.
08 Април 2013 22:18
Украсата и уникалността на ястията е впечатляваща. Браво за изпълнението и за патриотизма на NOMA!

These Are Officially The 30 Best Restaurants In The World
Натисни тук

08 Април 2013 23:21
Единиту после, казваше Митко Бомбата.

Нарочно се правите, подозирам, че не виждате главното в тази история. Това, за което вдигнах палче. Щото то боде българските очи нетърпимо. Това е история за успех. Но и това не е главното. Главното в тази статия са ... обединените усилия. Хората в Дания са изградили мрежа, клъстер, както е модерно да се именува. Всеки допринася, с което умее и прави добре, всички успяват. Уин-уин стратегия. Това в нашата страна няма да видите скоро. Въпрос на култура на труд и съзидание, в най-широк смисъл.

Тази статия потвърждава извод, който съм извлякъл от скромния си опит. На Запад, в ЕС, на местно ниво всъщност не разполагат с ресурси чак толкова по-големи от нашите. Но имат нагласата и умението да си сътрудничат и да сглобяват от тях продукт, който може да бъде конкурентен, който може да бъде ... продаден. Това умение в среда на завист, недоверие, злоба и омраза е загубено. Дано не невъзвратимо.
08 Април 2013 23:24
Запомних този ресторант, ще се опитам да го посетя, ако имаме време. Била съм в друг двузвездем Мишлен ресторант във Франция, “Le Montaigu”. Намира се в хотел-голф клуб-спа на име De La Bretesche. Някокога е било замък с 18 собственика, които са го продали заради парични проблеми и много съдебни дела. Преживяването в ресторанта беше незабравимо. Кухнята е доведена до изкуство.

В Манхатън има 3 зведен Мишлен - 11 Eleven Madison Park. Струва по $195 на човек (от 13 до 17 курса ядене), само за храната, напитките са отделено. Тази цена също е без таксата и типа (бакшиша). Невероятен ресторант. Записването е 28 дена преди посещението и обикновено местата се заемат само за половин час (между 9 и 9:30 часа).

08 Април 2013 23:32
Firmin
08 Апр 2013 23:21

Но... има го и в нашата страна, хората се обединяват, но в нещастието. А най-често във викането на неволята. За съжаление. Наистана - няма го общият съзидателен /креативен, както е модерно да се казва/ дух.
09 Април 2013 00:01
World’s best restaurant Noma hit by vomiting, diarrhea outbreak; hygiene check ordered


Sixty-three guests became sick after eating last month at Noma, the Copenhagen restaurant that charges $440 for its food and wine menu and that was voted the world’s best eatery, Danish health authorities said.
Guests from 12 dinner parties over a four-day period experienced diarrhea and vomiting, and staff also reported illness, the national health inspection agency said in a report published on its website. The restaurant said in the report it was taking measures to correct issues raised by inspectors.
Noma, which specializes in Nordic foods and has served dishes such as poached sea urchin and powdered cucumber, was in April named the world’s best restaurant for the third straight year, in voting organized by Restaurant magazine. Health inspectors said in the report Noma failed to react in time to e-mails from dinner guests and one of its kitchen workers who reported they had fallen ill.
“We acknowledge that the internal procedures haven’t been good enough and because of busyness, employees didn’t check e-mails,” the report quoted Noma as saying.
The report didn’t mention any sanctions on the restaurant, whose 20-serving menu, including wine, costs 2,500 kroner ($440). Noma will have to pay for a follow-up check, the report said.


Натисни тук

09 Април 2013 00:51
Никой ресторант не е застрахован от гафове. Особено пък морските дарове изискват стриктна проверка и хигиена. Жалко, NOMA, вече няма да е един от 30-те най-добри ресторанти в света.
Иначе, добре е да се поучим от организацията в този датски ресторант. Едно, че работят само с продукти от местни производители- датско производство, друго че създават повече работни места, трето че са обединили усилията си да създадат най-добрия ресторант в държавата си. Добавяйте..
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД